Startsida Föreningar Företag Kändisar Turism Länkar Historia Kontakta

Känt folk med anknytning till ArbråSnoddas
Karl Gösta ”Snoddas” Nordgren föddes i Arbrå den 30 dec 1926. Han bodde efter bondegatan, nästan mittemot Filadelfiakyrkan. Snoddas pappa körde droska och höll på med däck och kallades därför för "GummiKalle" följdaktigen kallades hans son då för "GummiSnodden" (Källa - Evert Bergvall) När han var 7 år flyttade han tillsammans med sin Pappa till Röste som är en liten by mellan Bollnäs och Arbrå. Göstas mamma och Pappa separerade när Gösta var i 4 års åldern. 1952 skulle Giffarna, där Gösta nu var med i A-laget, spela final på söderstadion. På samma resa passade Gösta på att medverka i Lennart Hylands radioprogram, karusellen. Han sjöng flottarkärlek och berättade om sitt enkla sätt att leva. Det blev en braksuccé !!! Han blev så omåttligt populär att det utbröt en fullkomlig Snoddasfeber i hela landet. Gösta tog det hela med ofattbart lugn och förblev lika enkel och anspråkslös som tidigare.

Efter den här dagen turnerade Gösta med sin sång och stora vita bandykeps runt i hela Sverige ända fram till sin död (med bandyklubban i hand på en turne i Vänersborg) 1981. Gaget han fick varierade - en gång fick han ett fordon i stället för pengar. Det är nu ombyggt till Snoddaståget som man sommartid kan få åka en tur med inne i centrala Bollnäs eller på barnens dag i Arbrå.

Skrivet av: Mia Berg


Peter Stormare
Bygdens stora stolthet nu verksam i Hollywood, USA, han är född 27 augusti 1953 i Arbrå. Den första filmen han medverkade i var den svenska tv filmen Spanarna 1983, efter en bok av Olov Svedelid. Han slog igenom på allvar 1998 i den Svenska filmen om underrättelseagenten Carl Hamilton, efter en bok av Jan Guillou. Han har bland annat haft en framträdande roll i filmen Fargo 1996, en film om två hänsynslösa mördares framfart i USA. Andra stora filmer han varit delaktig i är, som rysk kosmonaut i Armageddon 1998, Jurassic Park 1997, TV serien "Watching Ellie" och Bad company var han med i 2002, samt Bad boys II. Han har deltagit i många olika produktioner vilket har gjort honom till en av de större skådisarna i Hollywood från Sverige. Han sjunger riktigt bra också och har gett ut en egen CD, den heter Swänska Hwisor vol 1. Han medverkar även i Jägarna 2. Läs mer på: www.stormare.se


Peter "Puma" Hedlund
Riksspelman på nyckelharpa från Iste utanför Vallsta. www.peterhedlund.com
    

Tidholm
Thomas & Anna Clara Tidholm, bägge kända författare från Arbrå. www.tidholm.sePo Tidholm
Journalist, författare och kulturkritiker...läs mer om Po HÄR

Kjell Roos
Dansbandssångare i bandet Roosarna, tidigare gift med sångerskan Kikki Danielsson.
Har t.ex. jobbat med Magnus Carlsson, Tommy Nilsson och Johnny Logan
.


Kicki Danielsson
En av Sveriges mest folkkära artister, har deltagit i flera melodifestivaler.
Hon var sångerska i dansbandet Roosarna tillsammans med  före detta maken Kjell Roos.
Om jag inte minns helt fel är hon även hedersmedborgare i Countryns hemstad Nashville i USA.

"Delsbo Stintan"
Ida Albertina Gavell-Blumenthal föddes den 4/11 1868 i Arbrå prästgård. Hon var ett av fem barn i sin faders 3:e äktenskap. I de tidigare äktenskapen hade pappan ytterligare 5 barn. Idas mamma var 30 år yngre än Pappan, som var gammal redan när Ida föddes, han dog när hon fyllt 12 år. Ida växte ju upp i ett prästhem och fick på det sättet inblick i allmogens sedvänjor och bruk, hon var väldigt intresserad av människor och samlade de sägner, visor och historier som hon hörde i bondgårdar och på fäbodvallar. Hon hade en naturlig berättargåva med värme, humor och slagfärdighet. Det var oftast om Delsboborna hon berättade sina historier och det beror på att hon tillbringade mycket tid i socknen hos sina släktingar efter faderns död. Hon konfirmerades i Delsbo och lärde då känna Dellborna och deras liv och lynnen. Efter att ha gått Sjölanders flickskola i Gävle arbetade Ida på Norrlandspostens kontor (1888-95) sedan gick hon på Tekniska skolan i Stockholm.

Ida blev en centralfigur på Skansen i Stockholm där hon iklädd Delsbodräkten sjöng visor och berättade sina historier. I radion kom hon också att bli en uppskattad röst. Ida begravdes på Arbrå kyrkogård 1953 och många av hennes medaljer och diplom är i Arbrå hembygdsförenings ägo och visas upp på fornhemmet. se även: delsbostintan.se

Skrivet av:: Mia Berg


Britt Bern
Operasångerska, sångpedagog, konsertarrangör och författare.
Läs mer om Britt HÄR
Ludde
(foto Cornelia Edblad)

Utan vatten och el levde Ludde i sin koja i skogen kring Arbråbygden, i sextio år, åren om.
Han gick ur tiden 2009 men minnet lever kvar.